Ciorbă de fasole cu afumătură și tarhon

Ciorba de fasole cu afumătură și tarhon este o piesă de colecție ce nu poate lipsi din rețetarul familiei tale. La granița dintre aromatul borș și tocănița de carne ce îți îndestulează foamea, rețeta de ciorbă de fasole cu ciolan afumat propune o masă bogată. Astfel, cei de-ai casei pot comasa atât felul întâi cât și felul doi într-un ospăț special al gusturilor tradiționale.

Datorită consistenței ciorbei și a ingredientelor concentrate în proteine și grăsimi, rețeta pe care ți-o propunem astăzi este perfectă pentru a alina multitudinea de pofte și apetitul larg dintr-o zi răcoroasă de iarnă sau toamnă. Originea sa ardelenească este însă primitoare față de ingredientele orientale precum tarhonul. 

Bobul de fasole dezvăluie o aromă densă, însușire ce se datorează și texturii ușor cremoase. De aceea, fasolea prezintă o ramă ce încadrează perfect savoarea ciolanului afumat. În această simfonie, aromele orientale de tarhon se preling delicios, în armonie cu întreaga cromatică din tabloul rețetei de ciorbă de fasole cu afumătură.

De obicei, cutumele ardelenești îndeamnă pe cei ce se încumetă la recreerea rețetei de ciorbă de fasole cu afumătură la metode laborioase ale gătitului. Orele petrecute în jurul ceaunului plin de fasole și bucăți de ciolan făceau parte dintr-un ritual străvechi, însușit din generație în generație.

Cu toate acestea, în ziua de azi ne putem bucura de mese tradiționale, gătite în propria bucătărie, fără să renunțăm la propriul confort. De data aceasta, versiunea rapidă a rețetei de ciorbă de fasole cu afumătură se datorează aparatului Soup Maker Morphy Richards. Citește în continuare pentru a afla beneficiile acestui fel de mâncare, precum și ingredientele și modul de preparare.

Cum se prepară ciorba de fasole cu afumatură la Soup Makerul Morphy Richards

Soup Makerul Morphy Richards Compact poate crea o largă serie de supe creme, ciorbe, borș, dar și smoothie-uri și mic dejunuri delicioase cu care să-ți răsfeți fiecare poftă. Echipat cu cele 4 setări ale sale (Cream, Chunky, Smoothie, Blend), oricine se poate bucura de un prânz nutritiv sau o cină proaspătă în mai puțin de 30 de minute. Funcția de gătire ce aduce toate ingredientele la punctul optim de fierbere se află la baza Soup Makerului Morphy Richards, pe când lama cu design inovator este prinsă de capac, în partea superioară.

Așadar, aparatul electrocasnic deține toate funcțiile necesare pentru a prepara chiar și un prânz copios precum cel cu ciorbă de fasole cu afumătură. Tot ce mai rămâne de făcut este să aduni în bucătărie ingredientele necesare.

Ai adunat toate ingredientele necesare, iar Soup Makerul Morphy Richards te așteaptă pregătit pe masa de bucătărie. Întâi și întâi, începi prin a elibera savoarea pătrunzătoare a cepei și a morcovului ras prin sotarea lor pe aragaz. Poți intensifica această simfonie de gusturi cu un vârf de cuțit de boia dulce.

După ce sotarea e gata, începe să umpli Soup Makerul Morphy Richards cu legume, 200 grame de fasole prefiartă și 150 grame de ciolan afumat. Leagă toate aceste bunătăți într-o singură compoziție, turnând peste ele apă până când ajungi la gradația maximă a aparatului, cea de 1 litru.

Ultimul pas este cel mai satifsfăcător. Pune capacul aparatului și apasă butonul ”Chunky”. În 26 de minute, Soup Makerul Compact va umple bucătăria cu cel mai fermecător parfum.

Cât timp se fierbe ciorba de fasole cu ciolan afumat la Soup Maker-ul Morphy Richards

Bun venit în epoca modernă a gătitului! Aici, totul se întâmplă în pas cu ritmul tău de viață. Chiar și ciorba de fasole cu afumătură se poate prepara în doar câteva zeci de minute, o realizare discordantă față de rețeta tradițional ardelenească.

Astfel, datorită prezenței în rețeta modernă a fasolei prefierte, timpul de preparare se restrânge considerabil. Aparatul Soup Maker Morphy Richards fierbe ciorba de fasole cu ciolan afumat în 26 de minute. 

Odată ce activezi programul Chunky al Soup Maker-ului Moprhy Richards, aparatul începe să fiarbă ingredientele. La anumite intervale de timp, aparatul începe să se folosească și de lamele sale inovatoare pentru a tăia ingredientele în dimensiunile ideale de servit și pentru a amesteca întreaga compoziție. După ce programul ia sfârșit, poți îndepărta capacul să testezi ciorba de fasole cu afumătură. 

Ingrediente pentru ciorba de fasole cu afumătură

Pe lângă gustul copilăriei, ciorba de fasole cu afumătură ascunde multe alte motive care te vor convinge să o introduci în meniul tău lunar. Avantajele pornesc direct de la ingredientele acestei rețete ardelenești. Fie că sunt incluse în rețetă din considerente de nutrienți sau savoare, fiecare ingredient cheie are un rol important de jucat în această realizare gastronomică.

Fasolea albă

Denumită și fasole boabe sau fasolea uscată, acest ingredient oferă consumatorilor o mulțime de beneficii. În primul rând, fasolea este bogată în antioxidanți ce împiedică procesul de îmbătrânire a celulelor din organismul nostru. 

Un alt benefiu al acestui aliment constă în conținutul ridicat de proteine și fibre. Stă foarte bine și la capitolul vitamine precum vitamina A, provitamina A, vitaminele B, vitamina C și vitamina K. În materie de minerale, fasolea este o sursă bună de calciu, fier, potasiu și magneziu.

Însă fasolea și-a câștigat popularitatea și admirația datorită faptului că oferă de fiecare dată sațietate. De aceea, fasolea albă e indicată chiar și pentru diete, unde este important ca foamea să fie ținută sub control prin alimente cu indicele glicemic scăzut, precum fasolea albă.

Ciolan

În primul rând, carnea de porc este o sursă de bază de proteine. Acestea sunt vitale organismului și aduc efecte benefice asupra pielii, ochilor, sistemului nervos, oaselor, mușchilor și performanțelor mentale. Ciolanul este și o bună sursă atât de vitamine din grupa B, B6, B12, cât și de minerale precum fier, magneziu, zinc, fosfor și potasiu.

Cu toate acestea, acest tip de aliment face parte din categoria ”grea” și provoacă îngreunarea procesului de metabolizare a mâncării. Astfel, nu recomandăm consumarea acestui aliment în fiecare zi. Însă gustul delicios și sentimentul de sațietate pe care îl propagă o masă cu ciolan afumat îl face un aliment greu de refuzat.

Pe vremuri, carnea de porc putea să își prelungească termenul de valabilitate cu multe săptămâni în plus. Nu, nu e vorba de magie. În schimb, gospodarii recurgeau la procedeul tradițional de afumare a cărnii. 

Astăzi, datorită frigiderelor, nu mai este necesar să apelăm la procedee complexe și lungi de conservare a cărnii. Totuși, afumarea adaugă un gust atât de apetisant mâncării, încât procedeul este în continuare aplicat chiar și în zilele noastre.

Morcov

Într-adevăr, ciorba de fasole cu afumătură și-a câștigat faima datorită gustului deosebit și a consistenței și mai puțin datorită prezenței morcovului în rețeta sa. Cu toate acestea, orice ocazie în care adăugăm legume în dieta noastră reprezintă un câștig în primul rând pentru corp.

Prin morcov, ciorba de fasole cu afumătură își intensifică notele dulci din compoziția sa. Însă, nu putem spune că această rădăcină savuroasă predomină în rețeta noastră de astăzi.

Totuși, morcovul adaugă ciorbei o serie de beneficii surprinzătoare. Bogați în vitamina A, B1, B2, B3, B6, B9, calciu, magneziu, fosfor și fier, morcovii sunt blânzi cu digestia și ajută la creșterea imunității. Mai ales în zilele friguroase de toamnă sau iarnă, morcovul este un aliat de nădejde în nutriția ta.

Cu cât culoarea este mai portocalie, cu atât este morcovul mai bogat în betacaroten. Acest compus ajută activ la îmbunătățirea vederii. Așa că dacă rețeta recomandă un morcov, ai suficiente motive să mai adaugi unul.

Tarhon

Tarhonul este o plantă aromată care îmbogățește orice mâncare atinge cu un gust dulce, ușor piperat. Savoarea sa te va face să mergi cu gândul la aroma inconfundabilă a anasonului. Cu toate acestea, tarhonul frapează mai puțin papilele gustative.

În general, plantele aromate se adaugă în rețete la finalul procesului de gătire. Însă tarhonul este deosebit și se poate alătura restului de ingrediente chiar de la început. Acesta nu își pierde savoarea prin fierbere. Mai mult, împrumută din savoarea sa și celorlalte alimente.

În vremuri apuse, tarhonul era considerat plantă medicinală și nu e de mirare. Acesta este plin de minerale și vitamine, stimulează pofta de mâncare și scade șansele de atac de cord. În combinație cu mâncărurile pe bază de porc, precum ciorba de fasole cu afumătură, tarhonul este alegerea potrivită.

Ciorba de fasole cu ciolan, gata în 26 de minute

Pentru această rețetă, te vei folosi de întreaga capacitate a Soup Makerului Compact, pentru ca la final să te bucuri de 3 porții proaspete de ciorbă. Datorită întregului sistem de programe și funcții, special construit pentru prepararea rapidă a meselor delicioase, aparatul Compact scurtează chiar și complicatul ritual al ciorbei de fasole cu afumătură la o preparare rapidă de 26 de minute. 

Astfel, ciorba de fasole cu ciolan afumat încă ne trezește amintiri trăite sau moștenite din lumea ardelenească, unde mâncarea avea nevoie de ore bune de muncă pentru a fi savuroasă. Însă adevărul este că, în ziua de azi, oricine poate recrea gustul copilăriei în câteva minute chiar la ei acasă, datorită aparatelor moderne de bucătărie.

Această versiune a rețetei de ciorbă cu fasole cu afumătură și tarhon a apărut ca o provocare de a recrea o versiune modernă a unei rețete tradiționale. Cea mai apetisantă, dar totodată cea mai complexă din punct de vedere al provocării, s-a dovedit a fi rețeta de ciorbă de fasole cu afumătură. Descoperă în rândurile următoare ce ingrediente ai nevoie pentru a recrea această versiune rapidă, cantitatea lor și pașii exacți pentru a ajunge la o masă delicioasă:


Ingrediente:
 • Fasole prefiartă 200 gr
 • Ciolan afumat 150 gr 
 • Ceapă 1 buc.
 • Morcov 1 buc.
 • Apă
 • Ulei
 • Oțet 2 lg.
 • Boia
 • Tarhon
 • Smântână


Mod de preparare:
 1. Începe prin a căli o ceapă și un morcov ras, în ulei și apă, cu puțină boia. Nu este un pas obligatoriu, poți trece direct la pasul 2. Însă dacă dorești să adaugi extra savoare preparatului tău, călirea cepei și a morcovului este un procedeu ce sigilează gusturile bune și le păstrează intacte.
 2. Pune legumele în vasul aparatului de Soup Maker Morphy Richards.
 3. Adaugă fasolea.
 4. Adaugă ciolanul afumat.
 5. Pune apă până la semnul indicator Max”.
 6. Setează aparatul pe funcția ”Chunky”. 
 7. Scoate capacul la finalul programului, când auzi semnalul sonor.
 8. Adaugă tarhon, 2 linguri de oțet și smântână.
 9. Servește cu ardei iute murat și ceapă roșie cu sare.

Final

Aveți grijă! Odată ce aparatul semnalizează finalul programului de gătire, s-ar putea să nu mai ai timp să testezi ciorba de fasole cu afumătură. Mânate de aroma îmbătătoare, farfuriile se vor îngrămădi în jurul aparatului Soup Maker Morphy Richards și va dispărea chiar și ultima boabă de fasole. Aromele acestei rețete sunt bine echilibrate datorită cantităților precise, iar ingredientele se asortează de minune între ele. Nu mai rămâne decât să vă urăm poftă bună!Distribuie

CELE MAI NOI INSPIRAȚII

Ciorbă de fasole cu afumătură și tarhon

Mesaros Denisa a propus o ciorbă de fasole cu ciolan sau Zamă de pășulă denumită în Banat, un fel de mâncare tradițional românesc ce poate fi preparat cu ajutorul aparatului Soup Maker Compact de la Morphy Richards.

Zamă de ouă

Încearcă zama de ouă propusă de Alina Butnar, cremoasă și cu un gust deosebit de fin, preparată cu ajutorul aparatului Soup Maker Compact de la Morphy Richards.

Supă clară de legume, tăieței și șuncă afumată

Supă clară de legume, tăieței și șuncă afumată, creată de Rațiu Ruxandra și preparată cu Soup Maker Compact de la Morphy Richards

Supă cremă de broccoli și cartofi

Supă cremă de broccoli și cartofi, creată de Rațiu Ruxandra și preparată cu Soup Maker Compact de la Morphy Richards