Curățenia generală – Recomandări și plan de acțiune

eco home cleaning 2022 01 12 00 25 29 utc

De patru ori pe an, casele noastre primesc o atenție deosebită în ceea ce privește curățenia generală. Această operațiune înseamnă mai mult decât sarcinile săptămânale și cele zilnice de curățenie. Scopul ei este să elimine orice urmă de praf și murdărie din acele zone la care ajungi cu greu. Rezultatul final nu va fi doar o casă ce sclipește de curățenie, ci și un mediu mai sănătos pentru tine și familia ta.

Însă pentru că te afli aici, înseamnă că ești pe cale să te inițiezi în cel mai eficient plan de acțiune asupra curățeniei generale. Iată cu ce trebuie să începi.

De unde începi curățenia generală?

Cel mai bine e să începi curățenia generală de Paște sau de Crăciun cu finalul. Proiectează-ți în minte exact modul în care vrei să arate curățenia în casă odată ce termini de spălat și aranjat totul în ea. Acest exercițiu de imaginație te va ajuta să îți setezi cu claritate scopurile pe care vrei să le atingi la finalul proiectului tău.

În al doilea rând, e important să ai toate produsele de curățenie bine organizate:

 • Fă-ți o listă cu tot ceea ce deții deja legat de produse de curățenie profesionale sau de uz menajer;
 • Refă-ți stocul de soluții de curățenie preferate, dacă ai rămas fără între timp;
 • Gândește-te la produsele care lipsesc de pe această listă și care te-ar putea ajuta mai bine la curățenie (îți poți eficientiza timpul mult mai bine când apelezi la electrocasnice moderne, precum mopuri profesionale, aspiratoare verticale sau altele);
 • Investește în electrocasnicele pe care le-ai studiat bine în prealabil și care au primit un punctaj mare conform criteriilor tale;
 • Ia în considerare accesoriile de curățenie (găletușe în care să-ți depozitezi produsele de curățenie pe camere, cel puțin o lavetă magică, indispensabilele mop și găleată, bureți și altele);
 • Triază toate produsele de curățenie pe camere (poți aduna de exemplu toți detergenții și toate accesoriile de curățenie pentru sufragerie într-o găletușă pe care scrii cu un marker ”Sufragerie”).

În acest moment, știi exact cum să arate casa după o curățenie generală. În plus, deții un echipament complex și complet care să te ajute să câștigi timp și să inviți curățenia în casă rapid și cu zâmbetul pe buze.

Sfaturi pentru o curățenie generală eficientă

Dacă s-ar face un sondaj despre ”Ce anume te determină să amâni curățenia generală?” atunci mai mult ca sigur că răspunsul general ar fi: ”lipsa de timp”. O astfel de sarcină poate să dureze zile. În unele cazuri, se întinde chiar pe parcursul a mai multor săptămâni.

Cu toate acestea, poți reduce cu mult durata acestei operațiuni dacă o plănuiești bine de la început până la final. Iată câteva sfaturi generale care îți propun o abordare eficientă a curățeniei generale.

Începe cu ordinea

Atunci când pornești curățenia generală, ai nevoie de acces ușor în toate colțurile casei. Ultimul lucru de care ar trebui să te ocupi atunci când te pui să speli și să scoți petele de pe canapea e să dai toate lucrurile de pe ea la o parte. 

De aceea, e bine să aspiri toate camerele și să te asiguri că toate lucrurile sunt puse la locul lor înainte de ziua în care ți-ai plănuit curățenia generală. Doar așa vei putea să te concentrezi precis pe sarcinile principale de curățenie generală, fără să pierzi timpul pe lucruri fără prioritate.

Prima cameră va fi sufrageria

Motivul e simplu. Sufrageria e spațiul cu cel mai mare trafic. Aici petreci cea mai mare parte a zilei prin diferite activități: relaxare, luarea mesei, vizionarea filmelor, primirea invitaților, citit, întrunirea familiei și multe altele.

Cum energia ta va fi în punctul maxim la începutul curățeniei generale, urmând doar să scadă pe parcursul zilei, e bine să începi cu cea mai istovitoare sarcină. În cazul nostru, aceasta presupune curățarea în profunzime a sufrageriei.

Curăță de sus în jos

Încă un sfat de la sine înțeles. Însă acest pas te va ajuta să nu te abați de la calea eficientă. Vor veni multe momente când dorința de a curăța un element care nu-ți dă pace te va putea deturna de la planul tău de acțiune bazat pe eficiență.

Cu alte cuvinte, începe mereu de la elementele aflate în punctul cel mai de sus al camerei. Apoi progresează cu cele de mai jos, până ajungi la podea. Asta pentru că praful de pe tavan, șinele de perdea, lustre, becuri, rafturi și altele va ajunge pe podeaua proaspăt spălată. Iar asta implică să începi din nou curățarea ei.

Spală și dezinfectează produsele de curățenie

Chiar dacă ele sunt mai mereu în contact cu murdăria, produsele de curățenie trebuie să fie mereu curate. Lavetele, mătura, mopul, găleata, bureții, ștergătoarele, pămătuful, periile – toate trebuie să fie impecabile și dezinfectate înainte de a începe curățenia generală.

Nu uita de acest sfat înainte de orice activitate de curățare a casei. Altfel, murdăria se va depune imediat la loc dacă speli pe jos cu un mop soios sau dacă nu cureți aspiratorul.

Cap aspirator Morphy Richards aspira peretii

Aspiră tavanul și pereții

Cele mai întinse suprafețe din casa ta sunt un magnet pentru praf și pânze de păianjen. Ca să le cureți rapid, folosește accesoriul lat de perie al aspiratorului tău și aspiră pereții și tavanul.

Mai întâi însă trebuie să eliberezi zona de fotografiile, tablourile, oglinzile și alte decorațiuni de pe perete. Mai mult ca sigur că și acestea sunt pline de praf, deci e bine să le cureți și pe ele cu o cârpă ușor umezită.

Spală toate textilele decorative

Pernele decorative, perdelele, draperiile și husele sunt acele textile care de obicei trec neobservate în timpul curățeniei de weekend. O spălare normală la mașină ar trebui să rezolve această necesitate.

Curatenia generala in sufragerie

Curățenia generală în living

Hai să începem curățenia generală! Așa cum am menționat la sfaturi, e bine să începi cu spațiul cel mai popular din casă: sufrageria.

 În acest moment, dacă ai ținut cont de toate sfaturile, ar trebui ca în toată casa ta să fie ordine și să se vadă lipsa prafului. Tavanul și pereții nu mai au nicio peliculă de praf. În plus, toate textilele sunt la uscat sau împăturite frumos în dulap. În aceste condiții, e ușor să treci direct la prioritățile care vin odată cu curățenia generală.

Mobila 

Începe curățenia generală cu mobila din sufragerie. Pe lângă ștergerea prafului, ia în considerare și curățarea părților din spate. Acestea stau deseori lipite de perete și adună praful de-a lungul timpului.

În plus, aspiră tapițeria de pe scaune sau alte piese de mobilier. Dacă se prezintă cu pete, poți recurge la aplicarea aburilor cu fierul de călcat pentru ca acestea să se desprindă mai ușor de pe fibre. Apoi aplică un detergent special și freacă până dispar petele. Însă există mopuri profesionale care pot transforma acești doi pași complicați într-unul simplu.

Electronicele 

Televizorul, laptopurile, calculatoarele, tabletele, perifericele și alte electronice trebuie neapărat curățate și dezinfectate. Nu uita să scoți praful și murdăria dintre muchii sau alte orificii greu de ajuns.

Biblioteca 

Și cărțile au nevoie de ajutor ca să fie curate. Începe prin a elibera biblioteca de cărți și alte accesorii, câte un raft pe rând. Șterge rafturile de praf cu pămătuful sau cu capătul cu perie al aspiratorului. Apoi revino asupra acelorași suprafețe cu o cârpă ușor umedă. Așteaptă să se usuce complet.

Acum e rândul cărților. Șterge-le de praf cu o cârpă curată și uscată. Insistă nu doar asupra copertelor ci și asupra cotorului și marginilor paginilor. Aranjează-le la loc pe rafturi.

Curatenia generala in dormitor

Curățenia generală în dormitor

După living, e bine să te muți în dormitor. În acest moment, praful e șters din zonele cu mult trafic iar draperiile sunt curate. Urmează sfaturile generale și șterge toată mobila de sus în jos. 

Pune la spălat păturile

Nu doar păturile, dar cuverturile, husele și pernele ar trebui să fie spălate bine măcar o dată pe an. E un pas important în asigurarea unui mediu sănătos, mai ales în timpul nopții.

Ai grijă de saltea

E bine să întorci salteaua pe cealaltă parte o dată la fiecare 6 luni. Astfel vei evita să o uzezi prea rapid.

Dacă are nevoie de o împrospătare, presară bicarbonat de sodiu pe toată suprafața ei, după ce ai aspirat-o. Lasă soluția să acționeze pentru cel puțin o oră apoi aspiră din nou. 

Curatenie generala in bucatarie

Curățenia generală în bucătărie

Fie că o folosești mai mult sau mai puțin, bucătăria este locul din casă cu cele mai multe pete de grăsime. Asta pentru că o simplă deschidere a sticlei de ketchup poate proiecta câțiva stropi de mâncare în toată bucătăria. Unul dintre ei poate nimeri între perete și dulapul de bucătărie și poate trece nevătămat în timpul curățeniei săptămânale.

Însă de aici s-a născut și nevoia unei curățenii generale. Acest proces se asigură că niciun strop de grăsime rătăcit pe faianța bucătăriei nu mai apucă ziua de mâine.

Frigiderul

Nu există curățenie generală fără spălarea amănunțită a frigiderului. Scoate toate alimentele din el și înlătură toate rafturile și accesoriile detașabile. Le poți spăla pe toate, inclusiv interiorul frigiderului, cu o soluție formată din două linguri de bicarbonat de sodiu într-un sfert de litru de apă fierbinte. Usucă totul cu un prosop curat și uscat.

Curăță și gaura de scurgere cu o perie specială ce curăță și deblochează orificul de orice rest de mâncare. Trage frigiderul în afară și curăță și dezinfectează și partea din spate a acestuia.

Cuptorul

Cuptorul strânge cele mai multe depuneri de grăsime care, la rândul lor, se scurg în toate spațiile înguste ale acestuia. De aceea, cuptorul are nevoie de mai multe etape de curățenie.

Cu o seară înainte, scoate toate tăvile de copt și grătarele cuptorului și pune-le la înmuiat în apă fierbinte și detergent de vase. În aceeași seară, aplică un strat generos de degresant special pentru cuptor în interiorul său, chiar și pe ușă. 

A doua zi, revino asupra cuptorului și accesoriilor sale cu o sesiune intensă de frecare. Asigură-te că îndepărtezi toată grăsimea și poți chiar insista cu un burete abraziv asupra petelor de arsură. Șterge totul bine cu o lavetă uscată până la uscare.

Aragazul

Dacă aragazul tău are și parte de grilaj, aplică aceeași tactică precum la tăvile de copt ale cuptorului. Lasă-l la înmuiat în apă fierbinte și detergent special peste noapte într-un recipient încăpător. Freacă-l a doua zi cu o perie moale sau un burete ușor abraziv și apoi șterge-l complet.

În ceea ce privește plita, înlătură cu grijă inelele și ochiurile aragazului și îndepărtează toate resturile de mâncare de pe suprafața sa. Folosește o soluție specială din comerț pentru aragaz împreună cu un burete abraziv și șterge bine plita. 

Chiuveta

După ce ai spălat toate vasele, oferă atenția ta și chiuvetei în sine. Cea mai bună modalitate de a curăța și de a dezinfecta chiuveta este să o umpli cu apă fierbinte. Adaugă și detergent de vase și lasă să acționeze pentru 15 minute. La final, scurge apa din chiuvetă.

Cu o periuță de dinți, freacă foarte bine bateria împreună cu un strop de detergent de vase. Pentru a desfunda scurgerea, poți apela la o soluție naturală formată din bicarbonat de sodiu și oțet simplu de mere. La final, lustruiește chiuveta și bateria cu o cârpă uscată și puțin oțet până își recapătă luciul.

Curatenie generala in baie

Curățenie generală în baie

Pe cât de multă grăsime lasă o bucătărie, pe atât de plină de bacterii e baia. Poate fi o oază de relaxare sau un coșmar sanitar dacă nu primește suficientă atenție. 

Cel mai important aspect de curățenie la o baie este să o menții uscată tot timpul. Altfel, se va forma un mediu umed care favorizează multiplicarea bacteriilor. 

Capul de duș

Știai că poți elibera multe bacterii odată ce dai drumul la duș dacă un anumit accesoriu nu e curățat cum trebuie? Așa e, accesoriul în cauză e capul de duș.

O metodă de curățare este să umpli o pungă de plastic cu oțet. Introdu capul de duș în această pungă și leag-o cu o ață peste noapte. Eliberează capul de duș în următoarea dimineață și clătește-l bine.

Perdeaua sau ușa de duș

Dacă ai perdea de duș, o poți băga rapid în mașina de spălat. O poți grupa cu prosoape vechi pentru a nu face risipă de energie. În cazul în care dușul tău are ușă, spal-o de sus în jos cu un spray special.

După fiecare duș, e indicat să ștergi apa de pe toate suprafețele înainte să părăsești baia. Astfel te asiguri că nicio bacterie nu-și face cuib la tine în baie.

Chitul

În timp, chitul dintre rosturile de faianță sau gresie poate să mucegăiască. Așa că ai nevoie să-l incluzi pe lista ta cu lucruri de făcut în cadrul curățeniei generale.

Poți recurge la o periuță de dinți îmbibată în clor cu care să freci rosturile. Ai grijă să aerisești bine baia după ce termini acest procedeu.

O regulă nescrisă spune să resigilezi chitul cu un lac de protecție o dată la 6 luni. Astfel vei opri umezeala să intre pe sub podea și să facă stricăciuni.

Vasul de toaletă

Cuățenia generală de primăvară sau lunară implică mai mulți pași de curățare și dezinfectare decât în mod normal. Același principiu se aplică și în cazul toaletei.

Pentru o curățare ca la carte, începe prin a scoate capacul vasului de toaletă prin deșurubarea unor piulițe. Vei curăța și dezinfecta capacul în mod separat.

Cu ajutorul unui burete abraziv și o soluție pentru vasul de toaletă, îndepărtează toate petele și depunerile începând cu partea superioară a vasului. Revino la aceleași suprafețe, de data aceasta pentru a dezinfecta cu un produs special sau o soluție din apă și oțet.

Când ajungi la zona de sub marginea vasului de toaletă, începe să folosești și o soluție anticalcar pentru a rupe lanțul de mizerie adunată. Întinde bine soluția cu peria de toaletă și lasă să acționeze pentru o oră sau chiar peste noapte, apoi șterge bine. Dacă baia nu e bine ventilată, poți aplica și o soluție antimucegai de-a lungul rosturilor. 

Cada

Presupune mereu dureri de spate, dar dacă o neglijezi, aceasta va riposta cu pete și depuneri de calcar. Ce bine că există unele trucuri să te ajute să o cureți rapid și eficient.

Dacă ai pete de mucegai, poți aplica o soluție antimucegai direct pe pată. Acoperă cu un prosop de hârtie soluția pentru o oră sau pentru întreaga noapte. Apoi îndepărteaz-o cu apă curată.

Pentru restul căzii, aplică o soluție specială pentru baie și lasă să acționeze pentru 15-20 de minute. Revino și clătește cu un burete până apa rămâne curată.

Chiuveta din baie

Începe curățarea în momentul în care chiuveta este complet uscată. Cu ajutorul unei lavete curate, îndepărtează majoritatea depunerilor de produs amestecate cu fire de păr. Apoi dă drumul la apa fierbinte și freacă suprafața chiuvetei. Temperatura apei va înmuia crustele întărite de săpun și alte depuneri. Șterge chiuveta cu aceeași lavetă.

Aplică o soluție tip spray pentru baie cu proprietăți de dezinfectare. Șterge cu aceeași lavetă.

Dacă rămân pete în urma acestui procedeu, poți apela din nou la bicarbonatul de sodiu. Asigură-te că suprafața e complet uscată apoi acoperă într-un strat de bicardonat de sodiu. Freacă cu o perie sau un burete abraziv până dispar petele.

Greșeli pe care să le eviți când faci curățenie

 • Poate că ai cele mai moderne ustensile și produse de curățenie, însă contează și modul cum le folosești. Iată ce să eviți ca să nu periclitezi eficiența curățeniei generale.
 • Nu abuza de detergentul și balsamul de rufe. Pune în mașina de spălat doar cantitatea indicată pe ambalaj, altfel țesăturile vor deveni rigide la atingere fiind încărcate de produs.
 • Folosește doar cârpe curate. Altfel riști să lași în urmă dâre de mizerie.
 • Nu aplica lac pe mobilă direct, altfel vei ajunge să te lupți cu depuneri inestetice. Aplică lacul mai întâi pe o cârpă curată cu care să freci ușor suprafețele de lemn.
 • Nu curăța geamurile direct. Mai întâi șterge-le de praf cu o cârpă din microfibră, apoi le poți da cu spray.
 • Oferă atenție și accesoriilor pe care le folosești des în viața de zi cu zi. Telecomenzile, clanțele, întrerupătoarele, tastaturile – toate au nevoie de curățare și dezinfectare.
 • Lasă periuțele de dinți într-un pahar la exterior. Dacă le ascunzi în dulapul de baie, mediul închis le va prii bacteriilor.
 • Curăță și dezinfectează periodic și coșul de gunoi. Dacă de obicei acesta emană un miros neplăcut, înseamnă că nu sunt doar resturile de mâncare, ci și culturile mari de bacterii.
Femeie spala geamurile cu spray

Cum poți păstra curățenia mai mult timp?

Curățenia casei este un mod de a respecta spațiul în care locuiești. Așa că, odată ce termini curățenia generală, ar trebui să găsești noi modalități de a păstra aspectul curat al casei. Ți-am pregătit o listă cu lucruri de făcut:

 • Pune lucrurile la locul lor după fiecare utilizare.
 • Fă-ți timp de 30 de minute pe zi pentru curățenia casei.
 • Curăță petele noi în prima jumătate de oră. Dacă le ții mai mult de atât, ele se vor întări și vor depune mai multă rezistență când le vei aborda cu o cârpă.
 • Desemnează câte o zi a săptămânii pentru fiecare sarcină principală. De exemplu, fă-ți marțea ziua de aspirator, iar toate camerele se vor păstra intacte.
 • Creează-ți o rutină de dimineață și una de seară. Dar, de data aceasta, include și pași de păstrare a curățeniei, precum să-ți faci patul sau să pui hainele de peste zi înapoi pe umeraș.
 • Deleagă sarcini celor din casă.
 • Fă-ți program săptămânal de ascultat emisiuni de tip podcast sau cărți audio. În timpul lor, ocupă-te de sarcinile de curățenie.
 • Nu te pune la culcare până nu ai toate vasele spălate. Mai mult, asigură-te că și chiuveta din bucătărie strălucește de curățenie.
 • Pune lucrurile la locul lor după fiecare utilizare.
 • Fă-ți timp de 30 de minute pe zi pentru curățenia casei.
 • Curăță petele noi în prima jumătate de oră. Dacă le ții mai mult de atât, ele se vor întări și vor depune mai multă rezistență când le vei aborda cu o cârpă.
 • Desemnează câte o zi a săptămânii pentru fiecare sarcină principală. De exemplu, fă-ți marțea ziua de aspirator, iar toate camerele se vor păstra intacte.
 • Creează-ți o rutină de dimineață și una de seară. Dar, de data aceasta, include și pași de păstrare a curățeniei, precum să-ți faci patul sau să pui hainele de peste zi înapoi pe umeraș.
 • Deleagă sarcini celor din casă.
 • Fă-ți program săptămânal de ascultat emisiuni de tip podcast sau cărți audio. În timpul lor, ocupă-te de sarcinile de curățenie.
 • Nu te pune la culcare până nu ai toate vasele spălate. Mai mult, asigură-te că și chiuveta din bucătărie strălucește de curățenie.
 • Pune-ți în calendar datele în care să te apuci de sarcinile mari de curățenie. De exemplu, curăță frigiderul și congelatorul o dată la 3 luni, spală pernele și păturile o dată la 3 luni, spală draperiile și perdelele o dată pe an, curăță covoarele și traversele o dată pe an.


Distribuie

CELE MAI NOI REȚETE

Morphy Richards Shot 9 1176f3 min

Cum funcționează fierul de călcat fără fir EasyCharge de la Morphy Richards?

Fierul de călcat este una din invențiile cele mai iubite de gospodinele din inetraga lume. Încă din acele vremuri, oamenii își doreau ca hainele lor să arate îngrijit, iar călcatul era o îndeletnicire cât se poate de serioasă.

Morphy Richards Day 3 Shot 18 0442f2 min

Un Soup Maker Total Control de la Morphy Richards? Iată de ce!

Îți permite să faci supe în doar câteva minute și cu ușurință. Nu mai vrei să pierzi 1 ora sau mai mult pentru a face o supă simplă sau o ciorbă? Atunci Soup Maker-ul Total Control de la Morphy Richards este prietenul de care ai nevoieși vom vedea de ce!

MR124 Rebrand Social Vac Illustration 1080x1080 FRAME2

Avantajele unui aparat de curățat cu abur 12-în-1 de la Morphy Richards

Apărut pe piață în Marea Britanie, aparatul de curățat cu abur sau mopul cu abur este dispozitivul de curățare ideal. De ce? Poți curată cu abur, fără detergent, orice, de la podea până la tavan.

aparat de gatit la aburi feluri mancare preparate la aburi peste la aburi legume la aburi

De ce să cumpărați un aparat de gătit cu aburi Morphy Richards Intellisteam?

Trăim într-o perioadă în care “fast living” este un stil de viață. Deși nu este ceva neapărat bun, trebuie să ne adaptăm și să găsim tot felul de soluții pentru a ne ușura anumite aspecte legate de traiul zilnic, ce nu consumă mult timp. Un aparat cu aburi a devenit un aparat esențial în lumea de astăzi.